Circuitul alcoolului în organism [partea 1]
1. Faza de înghițire și absorbție a alcoolului în organism
Când o persoană consumă o băutură alcoolică cu o concentrație a alcoolului cuprinsă între valorile 3% -25% (de ex.: bere, vin, șampanie, lichior, etc.) lichidul trece repede din gură în stomac și apoi în intestinul subțire. O mare cantitate din alcool va fi absorbită în sânge prin mucoasele ce căptușesc cavitatea bucală și stomacul, restul fiind absorbit prin pereții intestinului subțire. Fluidul alcoolic trece din stomac în intestinul subțire în momentul deschiderii valvei pilorice (valva stomacală). Acest proces este cunoscut și sub denumirea de golire gastrică.
Băuturile alcoolice puternice cu o concentrație a alcoolului cuprinsă între valorile 30%-60% (de ex. rachiu, gin, whiskey, vodkă, pălincă, etc) irită pereții stomacului și sunt capabile să amâne deschiderea valvei pilorice, ceea ce poate explica faptul că o persoană poate consuma 2-3 spirtoase nediluate (40% Alc/Vol) pe stomacul gol și totuși rezultatul la testarea cu aparatul etilotest să indice, pentru un timp, o concentrație a alcoolului în sânge mai mică decât cea așteptată.
Deoarece stomacul este în partea superioară a intestinului subțire, duodenul este răspunzător ca restul alcoolului să fie absorbit în sânge. Pereții duodenului, pe lângă că sunt permeabili, sunt suplimentați din belșug cu vase sanguine pentru a absorbi și purta elementele nutritive din mâncarea digerată. Majoritatea mâncărurilor - ca și amidonul, grăsimile și proteinele - cer ca digestia să se facă prin enzime pentru a face moleculele solubile și destul de mici încât să poată trece prin pereții intestinali. Alcoolul nu necesită asemenea descompunere devreme ce, fiind o moleculă solubilă și mică, este capabil să treacă direct prin pereții intestinali în vasele de sânge.
Aceasta explică viteza cu care efectele consumului de alcool pot fi resimțite, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol, cu condiția, binențeles, ca , concentrația alcoolului în băutură să nu fie așa de mare încât să amâne deschiderea valvei stomacului sau să irite pereții acesteia.
În tot intervalul de timp în care o persoană bea, alcoolul este absorbit în vasele de sânge, așa încât ea își va crește concentrația de alcool în sânge, până va atinge un maxim după care va incepe să scadă. Chiar și atunci când băutorul a încetat să mai consume, alcoolul este încă prezent în stomac și intestine, faza de absorbție a alcoolului nu este încheiată în totalitate decât ceva mai târziu.
Dacă intestinul și stomacul sunt lipsiți de hrană solidă, atunci alcoolul înghițit vine mai repede în contact cu pereții intestinali așa că absorbția nu este împiedicată. În aceste condiții absorbției îi poate lua doar 30 de minute să fie terminată după ce ultima băutură a fost înghițită. Oricum, dacă stomacul este relativ plin de mâncare datoritã unor mese recente sau în desfășurare, atunci absorbția alcoolului în sânge este încetinită și poate dura până la 90 minute sau chiar mai mult pentru a se încheia.
Vă rugăm să luați aminte că: Alcoolul nu poate fi absorbit în organism prin mijloace de inhalare a vaporilor și nici prin piele !